Translate

Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Επισήμανση στην Ετικέτα Τροφίμου


Γράφω αυτή την ανάρτηση με αφορμή το ερώτημα ενός φίλου: 
"η αναγραφή του αριθμού παρτίδας επι της συσκευασίας (lot number) είναι υποχρεωτική??". Να σημειωθεί ότι η ερώτηση του, αναφερόταν σε συγκεκριμένο προϊόν (αυγά) και του το ζήτησαν απο μεγάλη αλυσίδα SuperMarket.
Ας το δούμε λοιπόν το θέμα απο την αρχή: 
Ως "παρτίδα" νοείται το σύνολο των μονάδων πώλησης ενός τροφίμου που παράγεται, παρασκευάζεται ή συσκευάζεται σε συνθήκες ουσιατικά πανομοιότυπες. Το σημαντικό (και υποχρεωτικό) είναι κάθε προϊόν που διατίθεται στην αγορά να μπορεί με κάποιο τρόπο να αναγνωριστεί και σε περίπτωση που τεθεί θέμα περι της ασφαλούς κατανάλωσης του να μπορεί να εντοπιστεί και να ανακληθεί απο τα ράφια. Υπο αυτή την έννοια λοιπόν η αναγραφή του lot number επι της συσκευασίας είναι υποχρεωτική (συνήθως το lot number είναι με τη μορφή "lot: 04....09" που παραπέμπει σε κάποια ημέρα παραγωγής ή και βάρδια ή και μηχανή παραγωγής κλπ).
Στις περιπτώσεις όμως των τροφίμων που η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας ή η τελική ημερομηνία ανάλωσης παρέχει σαφή ένδειξη της ημέρας και του μήνα πχ. 12/03, η αναγραφή του αριθμού παρτίδας δεν είναι υποχρεωτική. Προφανώς αυτή η πληροφορία αρκεί για την απόσυρση του προϊόντος απο την αγορά ώστε να μην καταναλωθεί απο τους καταναλωτές.
Το αυγό σε ποια κατηγορία ανήκει?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου