Translate

Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Ένοχη η ακεταλδεϋδη

Έντονες ανησυχίες εκφράζονται για την ασφάλεια των τροφίμων που περιέχουν ποσοστά ακεταλδεΰδης, μιας χημικής ένωσης που έχει χαρακτηριστεί ως καρκινογόνο για τον άνθρωπο.Η εν λόγω αλδεύδη βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα σε ορισμένα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, σε χυμούς φρούτων και τα αλκοολούχα ποτά. Ανησυχίες και επιφυλάξεις εκφράζονται για τα τρόφιμα   μετά την  ταξινόμηση της καρκινογόνου ουσίας απο το Group 2B στο Group 1, από το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC).
Τα στοιχεία και τα δεδομένα της έρευνας έχουν κοινοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA)  ώστε να ληφθούν υπόψη στην αξιολόγηση του  χημικού κινδύνου.

Για τους πότες...
Από τη στιγμή που αρχίζει η πόση του αλκοολούχου ποτού, το συκώτι μπαίνει σε δράση και μετατρέπει το οινόπνευμα πρώτα σε ακεταλδεΰδη και αμέσως μετατρέπει την ακεταλδεΰδη στο οξικό οξύ. Το να μένει αρκετή ώρα η ακεταλδεΰδη είναι επικίνδυνο και το συκώτι δεν μπορεί να την μετατρέψει γρήγορα και ούτε ολόκληρη, αν έχουμε πάρει πολύ οινόπνευμα.
Σιγά-σιγά γίνεται ξεκάθαρο ότι κάθε όργανο που εκτίθεται έντονα στην ακεταλδεΰδη υφίσταται σοβαρή βλάβη. Η ακεταλδεΰδη προσκολλάται πάνω στις πρωτεΐνες και εμποδίζει την λειτουργία τους. Αυτό συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό, στο συκώτι, στους μύες, στην καρδιά και στη γαστρεντερική περιοχή. Και φαίνεται ότι η βλάβη στους μύες είναι πιο συνηθισμένη και από την κίρρωση του ήπατος. Και για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, το ανοσοποιητικό σύστημα αντιμετωπίζει αυτές τις πρωτεΐνες (που έχουν προσκολλημένη την ακεταλδεΰδη) σαν ξένα σώματα και τις πολεμάει. 

Και για τους πότες - καπνιστές (και μη)...
Τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα για τους πότες που είναι καπνιστές ή παθητικοί καπνιστές. Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει πολλές καρκινογόνες ουσίες, φαίνεται όμως μια απο τις κυριότερες καρκινογόνος ουσία είναι η ακεταλδεΰδη. Η ακεταλδεΰδη του καπνού διαλύεται στο σάλιο, και δυστυχώς στο σάλιο δεν υπάρχουν τα ένζυμα που υπάρχουν στο συκώτι και διασπούν την ακεταλδεΰδη, με αποτέλεσμα να χρονίζει η κακή της δράση και έτσι ο κίνδυνος για καρκίνο του στόματος είναι αρκετές (10) φορές μεγαλύτερος στους καπνιστές. 
Σε ορισμένα αλκοολούχα ποτά, κυρίως λικέρ, και γαλακτοκομικά προϊόντα, για να αποκτήσουν αρωματική γεύση (π.χ. γεύση φρούτου) προστίθεται ακεταλδεΰδη.
Για να μην τρελενόμαστε αλλά και για να προστατευτούμε από την ακεταλδεΰδη, συνίσταται τακτικό πλύσιμο των δοντιών, μείωση καπνίσματος, όχι κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοολούχων ποτών και..... αναμονή για τη θέσπιση ορίων στα τρόφιμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου