Translate

Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Συμβουλές ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων

Όπως συνηθίζω να λέω στα σεμινάρια περι υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων, τα σημεία που είμαστε πιο ευάλωτοι απο ποτέ για την πρόκληση ανεπιθύμητων περιστατικών (τροφοδηλ. κλπ) σε ένα χώρο ετοιμασίας τροφίμων, είναι οι μέρες που η δουλειά είναι στο πικ της, που το προσωπικό είναι μειωμένο και η ζήτηση για την παραγωγή μεγάλη.
..Και επειδή η υπόθεση ασφάλεια τροφίμων είναι υπόθεση όλων μας, σήμερα, δεν απευθύνομαι στην μερίδα των εργαζομένων σε επιχειρήσεις τροφίμων ,αλλά σε όλους εμάς που θα κινηθούμε στην αγορά αυτές στις μέρες και θα καταναλωσουμε περισσότερο ίσως απο μια απλή συνηθισμένη μέρα.
Μερικοί κανόνες λοιπόν που θα πρέπει να έχουμε κατα νου γιαυτές τις και για προϊόντα που έχουν την τιμητική τους καθώς στοιχειοθετούν κατα κύριο λόγο το "τραπέζι" των ημερών:

Πουλερικά (Γαλοπούλες - Κοτόπουλα) :
  • Οι γαλοπούλες διατίθενται προς πώληση είτε ως νωπές (συσκευασμένες ή μη), είτε ως καταψυγμένες.
  • Οι νωπές γαλοπούλες πρέπει να διατηρούνται υπό ψύξη 2-4oC και ποτέ σε ανοιχτούς μη ψυχωμένους χώρους. Οι κατεψυγμένες πρέπει να διατηρούνται σε κατάψυξη -18o C ή και χαμηλότερη.
  • Οι νωπές εγχώριες μη συσκευασμένες γαλοπούλες πρέπει να είναι εκσπλαχνισμένες (απεντερωμένες), χωρίς πούπουλα και να φέρουν σήμανση καταλληλότητας (είτε με τη μορφή σφραγίδας, είτε συνηθέστερα σε καρτελάκι μιας χρήσης κατάλληλα τοποθετημένο πάνω στο κρέας).
  • Οι συσκευασμένες νωπές ή κατεψυγμένες πρέπει να φέρουν την σήμανση καταλληλότητας της χώρας προέλευσης και την ημερομηνία σφαγής και ανάλωσης (τοποθετημένη επάνω ή κάτω από τη συσκευασία ή το περιτύλιγμα, κατά τρόπο ευανάγνωστο).
  • Στην περίπτωση πώλησης κατεψυγμένων πουλερικών τα οποία προέρχονται από ομαδική συσκευασία και πωλούνται ασυσκεύαστα, αυτά μπορούν να πωλούνται χωρίς ατομική ένδειξη, με την προϋπόθεση ότι οι ενδείξεις της δεύτερης συσκευασίας θα έχουν μεταφερθεί στην προθήκη του καταψύκτη πώλησης.
  • Η διάθεση στην αγορά πτηνοτροφικών προϊόντων (πουλερικά, αυγά, κ.λ.π.) με ενδείξεις περί ειδικού τρόπου παραγωγής τους (π.χ. «ελευθέρας βοσκής», «βιολογικής εκτροφής», κ.λ.π.) πρέπει να συνοδεύεται και από το ειδικό κατά περίπτωση σήμα που χορηγεί ο Ο.Π.Ε.Γ.Ε.Π. - AGROCERT σε πιστοποιημένες εκτροφές ή εγκαταστάσεις.  

    Γαλακτοκομικά Προϊόντα: 
    Τα συσκευασμένα τυριά θα πρέπει να φέρουν σήμανση αναγνώρισης (οβάλ σφραγίδα) με τα αρχικά της χώρας παραγωγής και τον αριθμό έγκρισης του παρασκευαστή. Επίσης θα πρέπει πάνω στη συσκευασία να φέρουν την ημερομηνία παραγωγής, συσκευασίας και ανάλωσης (λήξης) κ.λ.π.  
  • Η κοπή των τυριών (σε φέτες, κομμάτι κλπ) θα πρέπει να γίνεται παρουσία του πελάτη.
  • Τα τυριά πρέπει να συντηρούνται στο ψυγείο. 
  • Τα προϊόντα που περιέχουν φυτικά λιπαρά (αντί ζωϊκού λίπους) είναι ΜΗ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ και πρέπει να διατίθενται προς πώληση σε διακριτούς χώρους από αυτές των γαλακτοκομικών.
  •  
Αβγά:
  • Η καταλληλότητα του αβγού διαπιστώνεται από την ορθότητα των παραμέτρων που αναγράφονται στη συσκευασία στην περίπτωση των συσκευασμένων αβγών ή στην ενδεικτική πινακίδα πώλησης στην περίπτωση των αβγών που πωλούνται χύμα, δηλ:
(α) στην ημερομηνία ελάχιστης διατηρισιμότητας,
(β) στην κατηγορία ποιότητας,
(γ) στην κατηγορία βάρους και
(δ) στη μέθοδος εκτροφής.
Τα αβγά, επίσης, σημαίνονται με τον κωδικό του παραγωγού.  

Το χρώμα του κελύφους συνδέεται με τη ράτσα της κότας και δεν έχει σχέση με την ποιότητά του.
  • Ο χρωματισμός του κρόκου εξαρτάται από τη διατροφή και δεν επηρεάζει τη θρεπτική και βιολογική αξία του αβγού.
  • Αποφεύγετε να αγοράζετε αβγά με ακάθαρτο, ραγισμένο και μη φυσιολογικό κέλυφος.
  • Αποφεύγετε να καταναλώνετε αβγά με κηλίδες αίματος, με ασπράδι θρομβώδες, χρωματισμένο, ανακατεμένο με τον κρόκο και με δυσάρεστη οσμή.
  • Για τη καλή συντήρηση των αβγών που αγοράζετε μην τα πλένετε αλλά διατηρήστε τα σε δροσερό χώρο.
  •   Μετά το βρασμό τους τα αβγά διατηρούνται υποχρεωτικά στο ψυγείο. 
Προϊόντων Ζαχαροπλαστικής:
  • Για την ασφάλεια και την υγιεινή των προϊόντων ζαχαροπλαστικής θα πρέπει τα προϊόντα αυτά να διατηρούνται στο ψυγείο με τις σωστές θερμοκρασίες συντήρησης λόγω του ευαλοίωτου χαρακτήρα αυτών των προϊόντων.
  • Εξετάζετε προσεχτικά την επισήμανση στα προϊόντα ζαχαροπλαστικής και ιδιαίτερα σε εκείνα που περιέχουν σοκολάτα για να διαπιστώσετε εάν πρόκειται για πραγματική ή για «απομίμηση σοκολάτας» κυρίως για αποφυγή παραπλάνησης και κερδοσκοπίας και όχι για λόγους υγιεινής.


     διαβάστε περισσότερα στο site του ΕΦΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου