Translate

Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Κινητό Τηλέφωνο και Μικρόβια

Η ασφάλεια των τροφίμων επηρεάζεται απο πολλούς παράγοντες που ανα καιρούς έχουμε αναφέρει. Η υγιεινή του προσωπικού που εργάζεται σε χώρους μαζικής εστίασης καθώς και οι πρακτικές που εφαρμόζει, συμβάλλουν κατά μεγάλο ποσοστό στην επίτευξη του στόχου: ασφαλή τρόφιμα. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι πρακτικές που εφαρμόζονται κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση: μη ασφαλή τρόφιμα! Σίγουρα, δεν υποστηρίζω πως αυτό γίνεται διότι υπάρχει δόλος ή κάποιο όφελος αλλά δυστυχώς είναι μια πραγματικότητα που μάλλον οφείλεται στην αδυναμία κατανόησης της επικινδυνότητας κάποιων πρακτικών. Και για να μην μακρηγορώ, αναφερόμενος σε αυτούς που έχουν συναισθηματικό δέσιμο με το κινητό τους τηλέφωνο και το οποίο δεν μπορούν να αποχωριστούν κατά την ώρα "συναναστροφής" τους με τα τρόφιμα,  παρακάτω παρουσιάζω το αποτέλεσμα μιας σχετικής έρευνας, η οποία τουλάχιστον συμβάλλει προς την κατεύθυνση κατανόησης γιατί όλα τα προσωπικά αντικείμενα (...και τα κινητά τηλέφωνα) θα πρέπει να παραμένουν στα αποδυτήρια και να μην μεταφέρονται στο χώρο επεξεργασίας τροφίμων!

Οι ερευνητές της οργάνωσης προστασίας καταναλωτών «Which?», ανέλυσαν δείγμα από 30 κινητά τηλέφωνα και ανακάλυψαν ότι περίπου ένα στα τέσσερα ήταν τόσο βρώμικο, που είχε δεκαπλάσια ποσότητα ολικών βακτηρίων (ΟΜΧ) σε σχέση με το αποδεκτό όριο, ώστε να μην μεταδώσει ασθένειες στο χρήστη.
Επίσης, βρέθηκε ότι ένα κινητό τηλέφωνο έχει έως 18 φορές περισσότερα μικρόβια   από αυτά που βρίσκονται στο καζανάκι της τουαλέτας!
Ο ειδικός σε θέματα υγιεινής Τζιμ Φράνσις, που ήταν υπεύθυνος για τις δοκιμές εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση των κινητών.
Για παράδειγμα, ένα κινητό είχε 39 φορές περισσότερα εντεροβακτήρια σε σχέση με το ασφαλές επίπεδο. Άλλα βακτήρια, όπως το κολοβακτηρίδιο και ο σταφυλόκοκκος, βρέθηκαν μεν, αλλά σε αποδεκτά επίπεδα.
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι τα περισσότερα τηλέφωνα δεν έχουν μικρόβια που είναι άμεσα επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία και μπορούν να προκαλέσουν κάποια άμεση ασθένεια, όμως είναι γενικά πιο βρώμικα από όσο θα έπρεπε, με συνέπεια να αποτελούν δυνητικό έδαφος για ανάπτυξη κάποιας μόλυνσης, καθώς τα βακτήρια συνεχώς εναλλάσσονται μεταξύ χεριών και συσκευών.
«Οι άνθρωποι θεωρούν τα καζανάκια στις τουαλέτες ως κάτι βρώμικο, όμως αυτά έχουν λιγότερα βακτήρια από τα τηλέφωνά τους», δήλωσε η ερευνήτρια Σέρι Σταναγουέι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου