Translate

Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2010

«Τρόφιμα & Αλλεργίες - Αλλεργιογόνες Ουσίες Τροφίμων»

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. στο πλαίσιο των τακτικών ελέγχων που διενεργεί και μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές, διαπίστωσε την ύπαρξη αλλεργιογόνων ουσιών και απαίτησε την άμεση απόσυρση των συγκεκριμένων τροφίμων:


1. Αμύγδαλο κροκάν λευκό ψημένο, με την εμπορική ονομασία "Pami", διότι περιείχε αραχίδα, η οποία όμως δεν αναγραφόταν στην επισήμανση της συσκευασίας. (Ανακοίνωση – Δελτίο Τύπου 17/09/2010)

2. γαλακτοκομική κρέμα «HALTA - Vegetable and whipped » που περιέχει πρωτεΐνη γάλακτος η οποία δεν αναφέρεται στην επισήμανση της συσκευασίας της. (Ανακοίνωση– Δελτίο Τύπου 15/10/2010)

3. Προϊόντα ρυζομακάρονων (noodles) στιγμιαίας παρασκευής, με άρωμα γαρίδας, με τις εμπορικές επωνυμίες «Delhaize Bag Noodles, Shrimp flavor 60 γρ», barcode 5400111145143 και «Delhaize Cup Noodles, Shrimp flavor 70 γρ», barcode 5400111145181, στις συσκευασίες των οποίων δεν αναφέρεται ότι περιέχουν σόγια, καθώς και για προϊόν γλυκιάς σάλτσας σόγιας, με την εμπορική επωνυμία «Delhaize Sweet Soy Sauce» σε γυάλινη συσκευασία των 200 ml, barcode 5400111122106, στη συσκευασία του οποίου δεν αναγράφεται ότι περιέχει γλουτένη. (Ανακοίνωση– Δελτίο Τύπου 18/10/2010)

4. «UNILEVER - KNORR ΑΒΕΕ», στα οποία περιέχεται πρωτεΐνη αυγού (αυγό), αλλεργιογόνο συστατικό που δεν αναφέρεται στην επισήμανση των συσκευασιών. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα εξής δύο προϊόντα : α) Knorr, Κρεμμυδόσουπα, και β) Knorr, Σούπα Μινεστρόνε με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. (Ανακοίνωση– Δελτίο Τύπου 20/10/2010)

Τυχαίο;;; Δεν νομίζω!

Προφανώς και διαφαίνεται μια έντονη εκδήλωση ενδιαφέροντος προς το πλέον ευαίσθητο θέμα το οποίο υπακούει στο όνομα «Τρόφιμα & Αλλεργίες».
Η συχνότητα εμφάνισης τροφικών αλλεργιών έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια, με ένα ποσοστό της τάξεως περίπου του 2 - 4% των ενηλίκων και του 6% των παιδιών να υποφέρουν από κάποιου είδους τροφική αλλεργία.
Αν προσπαθούσαμε να επεξηγήσουμε έννοια της αλλεργίας και να κατανοήσουμε τι τελικά είναι αυτό που προκαλεί τις αλλεργίες εν συντομία και πολύ απλά θα λέγαμε ότι ουσιαστικά το ανοσοποιητικό σύστημα προσπαθεί να μας προστατεύει από ξένες βλαβερές πρωτεΐνες. Η αλλεργία λοιπόν είναι μια λανθασμένη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο οργανισμός, όπου μία φυσιολογικά αβλαβής ουσία θεωρείται από τον οργανισμό απειλή ( αλλεργιογόνο) και δέχεται επίθεση από το ανοσοποιητικό σύστημα άμυνας του οργανισμού. Σε μια αληθινή αλλεργική αντίδραση, το ανοσοποιητικό σύστημα απαντά με το να παράγει αντισώματα (πρωτεΐνες που ενώνονται με το αλλεργιογόνο για να το απενεργοποιήσουν και να το απομακρύνουν από το σώμα). Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι αντισωμάτων, αλλά αυτό που είναι υπεύθυνο για την πρόκληση της τροφικής αλλεργίας είναι το IgE (ανοσοσφαιρίνη E). Το αντίσωμα IgE προσκολλάται στα αλλεργιογόνα , προκαλώντας αλλεργική αντίδραση (δερματικό ερύθημα, φτάρνισμα, δύσπνοια, βήχα, φαγούρα στα στο στόμα, ναυτία, πρήξιμο, έμετο και κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αποβούν μοιραίες).
Δυστυχώς, αν και στη χώρα μας υπάρχει σχετική νομοθεσία όπου καθορίζει λίστα με 14 αλλεργιογόνα (οδηγία 2000/13/ΕΚ) τα οποία θα πρέπει να εντοπίζονται και να επισημαίνονται στις συσκευασίες των τροφίμων, τα κενά και οι ελλείψεις που εντοπίζονται είναι μάλλον μεγάλα.
Το εργαλείο, το οποίο προλογίζοντας ανέφερα και δεν είναι άλλο παρά οι κρατικοί έλεγχοι και η ανάκληση προϊόντων, δεν φαίνεται να αποτελεί από μόνο του τη λύση του προβλήματος. Σίγουρα, αποτελεί αυτό και που το ISO22000:2005 αναφέρει, διόρθωση (ενέργεια για την εξάλειψη της μη συμμόρφωσης στο προϊόν πχ ανάκληση και απόσυρση των τροφίμων με ελλιπή σήμανση αλλεργιογόνων ουσιών) αλλά αυτό που τελικά απαιτείται, και που επίσης πολύ σοφά το ISO αναφέρει, είναι προληπτική ή/και διορθωτική ενέργεια (ενέργεια για την εξάλειψη της αιτίας του προβλήματος ή άλλης ανεπιθύμητης κατάστασης πχ. εντοπισμός όλων των πιθανών αλλεργιογόνων καθώς και των πηγών εισόδου στο τελικό τρόφιμο, εμφανών και κρυφών).
Είναι ξεκάθαρο, πως μια απλή αναφορά (που κατά κόρον βλέπουμε σε πολλές μελέτες HACCP) και μια επιφανειακή προσέγγιση του θέματος, μακροπρόθεσμα, το μόνο που τελικά εξυπηρετεί είναι η διόγκωση του προβλήματος!!!
Παρόλο που σήμερα γνωρίζουμε περισσότερο από ποτέ ποιες τροφές προκαλούν αλλεργίες, οι τροφικές αλλεργίες παραμένουν ένα περίπλοκο ζήτημα και μια επιστημονική πρόκληση.

2 σχόλια:

 1. οι νέοι "βάρβαροι" κατά Κ. Καβάφη είναι τα ...αλλεργιογόνα?

  και ποια είναι η γιατρεία στις αλλεργίες?
  αν έχουμε το "γιατρικό" μπορούμε να φτιάξουμε νέα λειτουργικά τρόφιμα?

  θα μπορούσε να είναι και θέμα στις εξετάσεις... :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ποι(ο)ητική διάθεση και επιστημονική προσέγγιση για τους δρόμους, τους νέους τεχνολογικά!! Εως τότε,σήμερα, πέρα απο τις θεωρητικές απαντήσεις στις "εξετάσεις" χρειάζονται εργαλεία τέτοια που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες σε πολαπλά επίπεδα. Αξιοποίηση των δεδομένων που υπάρχουν...σίγουρα όχι επιφανειακά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή