Translate

Κυριακή, 3 Ιουνίου 2012

Έρευνα για την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων σε ξενοδοχεία της χώρας (Ελλάδα)

1 σχόλια

Παρότι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας θεωρείται ότι είναι ο τουρισμός, σύμφωνα με την έρευνα που διενήργησε το Πανεπιστήμιο Αθηνών διαπιστώνει ότι ένα στα πέντε ξενοδοχεία στην Ελλάδα παρουσιάζουν βασικές αποκλίσεις υγιεινής.
Η μελέτη διενεργήθηκε από το Τμήμα Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Αθήνας και δημοσιεύτηκε στην Επιστημονική Επιθεώρηση Food and Nutrition Science.  Σύμφωνα με αυτή, στο 20% των ξενοδοχείων της χώρας, τα τρόφιμα που διακινούνται δεν είναι ασφαλή. Συγκεκριμένα, ελέγθησαν 37 ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα και αναλύθηκε η καθαριότητα των επιφανειών που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα. Μάλιστα, οι έλεγχοι έγιναν σε επιφάνειες αφότου αυτές είχαν πρώτα απολυμανθεί από τους υπαλλήλους των ξενοδοχείων.
Συνολικά ελέγθησαν 442 επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα και  διαπιστώθηκε ότι:
  • Στο 24% των ξενοδοχείων η λεγόμενη «ολική μικροβιακή χλωρίδα» είναι έξω από τα αποδεκτά επιστημονικά όρια,
  • Στο 18% των ξενοδοχείων οι τιμές των κωλοβακτηριδίων στις επιφάνειες ήταν πάνω από τα αποδεκτά όρια.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι εντοπίστηκαν υπερβάσεις στην ολική μικροβιακή χλωρίδα στο 27,5% των επιφανειών που έρχονται σε επαφή με λαχανικά ή άλλα τρόφιμα που καταναλώνονται ωμά. Στην ίδια κατηγορία επιφανειών τροφίμων εντοπίστηκαν αυξημένες τιμές κωλοβακτηριδίων σε επίπεδα του 22%.
Από τα αποτελέσματα αναδεικνύεται η ελλιπής  απολύμανση , παρά το γεγονός ότι το σύνολο των ξενοδοχείων που ελέγχθηκαν είναι ενταγμένα στο Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας, όπως είναι υποχρεωμένα από την νομοθεσία.
Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑonline