Translate

Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2011

Συσκευασμένα Πουλερικά: Επιμόλυνση με Campylobacter

0 σχόλια
Γνωρίζουμε ότι είναι αρκετά σύνηθες να βρεθεί Campylobacter στο ωμό κοτόπουλο. Επαναφέρω στη μνήμη μας τη μεγάλη έρευνα που έγινε και παρουσιάστηκε απο την EFSA, η οποία επιβεβαιώνει την παρουσία του μικροοργανισού σε πολύ υψηλό ποσοστό στα αναλυθέντα δείγματα πουλερικών. Αν και η παρουσία του Campylobacter θεωρείται φυσιολογική, ως ένα βαθμό, η αξιολόγηση της επικιδυνότητας  του και οι προληπτικές ενέργειες εξετάστηκαν τότε σαν CaseStudy
Θα πρέπει όμως να προσθέσουμε τα δεδομένα της νέας έρευνας, η οποία μας  δίνει στοιχεία για το βαθμό μόλυνσης της εξωτερικής επιφάνειας των συσκευασμένων πουλερικών (West of Scotland Food Liaison Group (WOSFLG)/ SURVEY OF CAMPYLOBACTER CONTAMINATION OF PACKAGED POULTRY).


 Τα αποτελέσματα της  έρευνας έδειξαν ότι περίπου το 12% των δειγμάτων ήταν μολυσμένα. Το Campylobacter  συχνά αποτελεί την αιτία της βακτηριακής τροφικής δηλητηρίασης με πάνω απο 6000 καταγεγραμένες περιπτώσεις  το 2009. Η μόλυνση εμφανίζεται συνήθως ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης μη καλοψημένων πουλερικών ή μέσω της διασταυρούμενης επιμόλυνσης.  
Για το λόγο αυτό συνιστάται στους καταναλωτές να  κρατάνε τα ωμά πουλερικά χωριστά από τα έτοιμα για κατανάλωση τρόφιμα  τόσο κατα τη διάρκεια διατήρησης τους όσο και κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας. Η μεταφορά ωμών πουλερικών στο σπίτι  τους θα ήταν καλό να γίνεται σε  χωριστές σακούλες και θα πρέπει να αποθηκεύονται  στο κάτω μέρος του ψυγείου, μακριά από τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας θα πρέπει να πλένουμε καλά τα χέρια μας μετά το χειρισμό ωμών πουλερικών ή άλλων ωμών τρόφιμων, και λαμβάνονται όλα τα μέτρα για να αποτρέπεται η έμμεση μόλυνση, μέσω των σκευών ή των επιφανειών. Το σωστό και καλό μαγείρεμα μας απαλλάσει απο πολούς κινδύνους.

Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2011

Απολογισμός δράσης του ΕΦΕΤ 2011

0 σχόλια

Στις 8.12.11 ανακοινώθηκε με δελτίο τύπου η απολογιστική δράση του ΕΦΕΤ για το έτος 2011. Τα δεδομένα που παρουσιάζονται συνθέτουν μια νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται και ταυτόχρονα αναδεικνύουν τον ρόλο του ΕΦΕΤ ο οποίος φαίνεται να καθιερώνεται με μια ποικιλία δράσεων, κάτι που δεν είχαμε συνηθίσει.  

Aπό την 1-1-2011 μέχρι σήμερα οι υπηρεσίες του φορέα ανά την ελληνική επικράτεια : 

  Έχουν πραγματοποιήσει 7720 έλεγχους και έχουν ανταποκριθεί σε 1118 περιστατικά καταγγελιών πολιτών. 
  Ο αριθμός αυτών των ελέγχων είναι αυξημένος κατά 23 % σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο 2010 
      Προέκυψαν 1232 παραβάσεις που αφορούσαν 529 επιχειρήσεις στις οποίες επιβλήθηκαν ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.
      Ο συγκεκριμένος αριθμός των παραβάσεων είναι ο μεγαλύτερος της τελευταίας τριετίας. 
      Το ποσοστό της παραβατικότητας έχει αυξηθεί στο 16 % από 10,24 % που ήταν πέρσι και πρόπερσι. 
      Κατασχέθηκαν 54,9 τόνοι ακατάλληλων προς κατανάλωση τροφίμων
      Έχουν επιβληθεί 487 πρόστιμα συνολικού ύψους € 3.813.000. 
      Έχει ανασταλεί η λειτουργία δύο επιχειρήσεων σε Ήπειρο και Αττική. 
      Έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 2600 εργαστηριακοί έλεγχοι. Τα μεγαλύτερα ποσοστά μη   συμμόρφωσης παρουσιάζονται στα εμφιαλωμένα νερά (15 %) και στην ανίχνευση αλλεργιογόνων  ουσιών (12,5 %) που δεν αναγράφονται στη συσκευασία.            

Για την προστασία των καταναλωτών : 

• Δημιουργείται ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τους πολίτες, το 11717, στο οποίο θα απευθύνονται οι καταναλωτές για να κάνουν τις καταγγελίες τους.
• Προχωρά η εφαρμογή του Διατροφικού Τειρεσία, που θα είναι ένα κεντρικό σύστημα ελέγχου των παραβάσεων και των ελέγχων που ο ΕΦΕΤ πραγματοποιεί.
• Εκπονούνται διατροφικές έρευνες όπως αυτή που πρόκειται να παρουσιαστεί σύντομα αναφορικά με τη γνώση, στάση και συμπεριφορά των Ελλήνων απέναντι στο αλάτι.
• Ψηφίστηκε ρύθμιση που αλλάζει τον τρόπο καταβολής των προστίμων στις περιπτώσεις που οι επιχειρήσεις προσφεύγουν κατά των αποφάσεων του ΕΦΕΤ. Πλέον είναι υποχρεωμένες να καταβάλλουν μπροστά το 80 % του προστίμου.
Δείτε τις πρωτοβουλίες που παρουσιάστηκαν και ολόκληρο το δελτίο τύπου [ εδώ ].