Translate

Σάββατο, 27 Μαρτίου 2010

Ανάκληση μη εγκεκριμένου γενετικώς τροποποιημένου τροφίμου

0 σχόλια
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ενημερώθηκε για τη διακίνηση ρυζιού vermicelli, με μη εγκεκριμένη γενετική τροποποίηση.
Πρόκειται για ρύζι vermicelli, κινέζικης προέλευσης, με την εμπορική επωνυμία "Double Phoenix Brand, Guangdong - RIJSTVERMICELLI", σε συσκευασία των 500 g, με αριθμούς παρτίδων 081106 και 081108 και ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 30.09.2010. Το συγκεκριμένο προϊόν διακινήθηκε μέσω της Ολλανδικής επιχείρησης "Herman Kuijper B.V." στην ελληνική εταιρεία "Μ. Παπαναστασίου & ΣΙΑ ΟΕ - La Tieda" (Λεωφ. Υμηττού 166, Αθήνα).
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τους καταναλωτές που έχουν ήδη προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν  να μην το καταναλώσουν.  

Γ.Τ.Ο. - Γενετικώς Τροποποιημένοι Οργανισμοί (GMO)

0 σχόλια
Oι ΓΤΟ (GMO) συνοδεύονται από κινδύνους βλάβης του περιβάλλοντος και της υγείας του ανθρώπου ή όχι;
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα προσδιορίζει εάν και κατά πόσο είναι αναγκαίο να θεσπιστεί ένα ιδιαίτερο νομικό καθεστώς για τους ΓΤΟ. Στον επιστημονικό τομέα υπάρχουν δύο εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις: η πρώτη (που είναι η κυρίαρχη ιδέα στις ΗΠΑ) θεωρεί ότι η γενετική μηχανική είναι συνέχεια των παραδοσιακών τεχνικών. Επομένως, , δεν χρειάζεται να υιοθετηθούν ιδιαίτερες κανονιστικές ρυθμίσεις για τους ΓΤΟ, αλλά αρκούν οι υπάρχουσες που εφαρμόζονται για όλα τα νέα προϊόντα που εισάγονται στην αγορά..
Η δεύτερη άποψη θεωρεί ότι οι τεχνικές της μοριακής βιολογίας δημιουργούν οργανισμούς που συνεπάγονται ενδεχόμενους κινδύνους που αφορούν, τόσο στην υγεία, όσο και στο περιβάλλον. Η ιδιαιτερότητα των κινδύνων που σχετίζονται με τους ΓΤΟ δεν εντοπίζεται μόνο στην ύπαρξη ενός νέου γονιδίου σε ένα φυτό ή μίας πρωτεΐνης που περιέχεται σε τροφές προερχόμενες από ΓΤΟ, αλλά αφορά το σύνολο του τρόπου παραγωγής τους, από τη φύτευσή τους μέχρι τη τελική κατανάλωση. Με άλλα λόγια, οι πιθανοί κίνδυνοι από τους ΓΤΟ είναι:
• Πιθανότητα ανάπτυξης αλλεργιών
• Αλλοίωση της φυσικής χλωρίδας με μη προβλέψιμες συνέπειες
• Μείωση της βιοποικιλότητας
• Πιθανή επανεμφάνιση ασθενειών
Αυτή η άποψη βρίσκει έκφραση στο κανονιστικό πλαίσιο για τους ΓΤΟ στην Ε.Ε (Regulation (EC) No 1829/2003 and Directive 2001/18/EC).
Απαιτείται Επισήμανση των ΓΤΟ (GMO);
Η επισήμανση πρέπει να είναι σαφής και να διατυπώνεται με τις φράσεις «γενετικά τροποποιημένο» ή «παράγεται από γενετικά τροποποιημένο» ή «περιέχει γενετικά τροποποιημένο». Δεν απαιτείται επισήμανση για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές που περιέχουν Γ.Τ.Ο. σε ποσοστό όχι μεγαλύτερο από 0,9 % και εφόσον η παρουσία είναι τυχαία ή τεχνικά αναπόφευκτη.

Ποια τάση παρατηρείται στην Ελλάδα;
Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις τροφίμων αρχίζουν να παρακολουθούν την παρουσία ή όχι ΓΤΟ στα προϊόντα τους καθώς πολλές αλυσίδες σούπερ μάρκετ αλλά και μεγάλοι όμιλοι ξενοδοχείων απαιτούν ήδη δηλώσεις Non - GMO από τους παραγωγούς – προμηθευτές τους. Επιπλέον διαδίδεται ολοένα και περισσότερο η πιστοποίηση τροφίμων και ζωοτροφών ως Non GMO.
Η μη κυβερνητική περιβαλλοντική οργάνωση, Green Peace, έχει αναρτήσει σχετική λίστα με επιχειρήσεις ανά κλάδο η οποία βρίσκει μεγάλη απήχηση στον Έλληνα καταναλωτή. 
Δείτε την λίστα: http://www.greenpeace.org/raw/content/greece/press/118523/gmo-guide.pdf

Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2010

Shelf-life guide for ready-to-eat foods issued

0 σχόλια
The Shelf-life Guidance, issued by the UK Chilled Food Association and the British Retail Consortium, has been designed to help all businesses calculate an accurate safe time period that certain foods can be kept before they are eaten.
It will also help firms meet European Microbiology rules – especially Regulation (EC) no: 2073/2005. This rule sets limits on micro-organisms in food, such as Listeria. 

Δείτε τον οδηγό στο παρακάτω link:

Κυριακή, 21 Μαρτίου 2010

Λιστέρια σε ζαμπόν BAYONΝΕ

0 σχόλια
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ενημερώθηκε από την ελληνική επιχείρηση «Carrefour Μαρινόπουλος ΑΕ», για τη διακίνηση προϊόντος ζαμπόν BAYONΝΕ επιμολυσμένο με Listeria monocytogenes.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για προϊόν ζαμπόν BAYONΝΕ σε συσκευασμένες φέτες των έξι (6), των 100 g, με την εμπορική επωνυμία «ΖΑΜΠΟΝ BAYONΝΕ, CARREFOUR DISCOUNT 100 g, 6 φέτες», με γραμμοκώδικα (bar code) 3560070346295, προέλευσης Γαλλίας. 
Η εταιρεία «Carrefour Μαρινόπουλος ΑΕ» προέβη σε ανάκληση/απόσυρση του συνόλου του συγκεκριμένου προϊόντος, ανεξαρτήτως παρτίδας, με ημερομηνία λήξης έως 01.06.2010.
Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν ήδη προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, με ημερομηνία λήξης έως 01.06.2010,  να μην το καταναλώσουν.   

Δευτέρα, 15 Μαρτίου 2010

Ηπατίτιδα Α σε λιαστές ντομάτες απο Τουρκία

0 σχόλια

ΚΑΘΗΣΥΧΑΖΕΙ το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τον πανικό που έχει δημιουργηθεί σε όλη την Ευρώπη με τις λιαστές ντομάτες τουρκικής προέλευσης, οι οποίες προκαλούν ηπατίτιδα Α. Υπηρεσίες του δέσμευσαν φορτία με ποσότητες λιαστής ντομάτας στη Λάρισα, δείγματα των οποίων εστάλησαν στην Ιατρική Σχολή Πατρών, που αποφάνθηκε ότι είναι αρνητικά.
Στη Γαλλία έχουν ήδη προσβληθεί 55 άτομα, εκ των οποίων τα 27 έχουν νοσηλευθεί. 
Η ηπατίτιδα Α είναι μια ιογενής ασθένεια που εκτιμάται ότι μεταφέρθηκε μέσω των διακινητών της ντομάτας. Προκαλεί γαστρεντερίτιδα και ίκτερο στους ηλικιωμένους, καθώς και βλάβες στο συκώτι. 
Υπολογίζεται ότι 80.000 κρούσματα εμφανίζονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ και κάθε χρόνο περίπου 100 άτομα πεθαίνουν.
Ηπατίτιδα Α είναι μια μεταδοτική ασθένεια που μεταδίδεται από το άνθρωπο-σε-άνθρωπο
ή μέσω μολυσμένης τροφής ή νερού. Τρόφιμα που έχουν μολυνθεί με τον ιό είναι συνήθης τρόπος μετάδοσης της ηπατίτιδας Α. Η χρόνος επώασης (χρόνος από την έκθεση για την εμφάνιση των συμπτωμάτων) είναι 15-50 ημέρες, με μέσο όρο τις 30 ημέρες. Πολλά παιδιά και οι περισσότεροι ενήλικες αντιμετωπίζουν  ξαφνική εμφάνιση των συμπτωμάτων γρίπης. Μετά από μια ή δύο ημέρες  εμφανίζονται συμπτώματα μυαλγίας, κεφαλαλγίας, ανορεξίας , κοιλιακής δυσφορίας και πυρετός. 
Προσοχή λοιπόν για τις επιχειρήσεις των τροφίμων που
για την πρόληψη απο τον ιό θα πρεπει να λαμβάνουν μέριμνα ώστε:
  • Προσωπικό/ Χειριστές τροφίμων που είναι άρρωστοι θα πρέπει να αποκλείονται από την εργασία ή να αλλάζουν πόστο.  
  • Όλοι οι εργαζόμενοι που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα θα πρέπει πάντα να πλένουν τα χέρια τους με σαπούνι και ζεστό νερό μετά τη χρήση του μπάνιου
  •  Όλοι οι χειριστές τροφίμων να είναι κάτοχοι βιβλιαρίων υγείας

Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2010

Επισήμανση στην Ετικέτα Τροφίμου

0 σχόλια

Γράφω αυτή την ανάρτηση με αφορμή το ερώτημα ενός φίλου: 
"η αναγραφή του αριθμού παρτίδας επι της συσκευασίας (lot number) είναι υποχρεωτική??". Να σημειωθεί ότι η ερώτηση του, αναφερόταν σε συγκεκριμένο προϊόν (αυγά) και του το ζήτησαν απο μεγάλη αλυσίδα SuperMarket.
Ας το δούμε λοιπόν το θέμα απο την αρχή: 
Ως "παρτίδα" νοείται το σύνολο των μονάδων πώλησης ενός τροφίμου που παράγεται, παρασκευάζεται ή συσκευάζεται σε συνθήκες ουσιατικά πανομοιότυπες. Το σημαντικό (και υποχρεωτικό) είναι κάθε προϊόν που διατίθεται στην αγορά να μπορεί με κάποιο τρόπο να αναγνωριστεί και σε περίπτωση που τεθεί θέμα περι της ασφαλούς κατανάλωσης του να μπορεί να εντοπιστεί και να ανακληθεί απο τα ράφια. Υπο αυτή την έννοια λοιπόν η αναγραφή του lot number επι της συσκευασίας είναι υποχρεωτική (συνήθως το lot number είναι με τη μορφή "lot: 04....09" που παραπέμπει σε κάποια ημέρα παραγωγής ή και βάρδια ή και μηχανή παραγωγής κλπ).
Στις περιπτώσεις όμως των τροφίμων που η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας ή η τελική ημερομηνία ανάλωσης παρέχει σαφή ένδειξη της ημέρας και του μήνα πχ. 12/03, η αναγραφή του αριθμού παρτίδας δεν είναι υποχρεωτική. Προφανώς αυτή η πληροφορία αρκεί για την απόσυρση του προϊόντος απο την αγορά ώστε να μην καταναλωθεί απο τους καταναλωτές.
Το αυγό σε ποια κατηγορία ανήκει?

Τρίτη, 9 Μαρτίου 2010

Ένοχη η ακεταλδεϋδη

0 σχόλια
Έντονες ανησυχίες εκφράζονται για την ασφάλεια των τροφίμων που περιέχουν ποσοστά ακεταλδεΰδης, μιας χημικής ένωσης που έχει χαρακτηριστεί ως καρκινογόνο για τον άνθρωπο.Η εν λόγω αλδεύδη βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα σε ορισμένα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, σε χυμούς φρούτων και τα αλκοολούχα ποτά. Ανησυχίες και επιφυλάξεις εκφράζονται για τα τρόφιμα   μετά την  ταξινόμηση της καρκινογόνου ουσίας απο το Group 2B στο Group 1, από το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC).
Τα στοιχεία και τα δεδομένα της έρευνας έχουν κοινοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA)  ώστε να ληφθούν υπόψη στην αξιολόγηση του  χημικού κινδύνου.

Για τους πότες...
Από τη στιγμή που αρχίζει η πόση του αλκοολούχου ποτού, το συκώτι μπαίνει σε δράση και μετατρέπει το οινόπνευμα πρώτα σε ακεταλδεΰδη και αμέσως μετατρέπει την ακεταλδεΰδη στο οξικό οξύ. Το να μένει αρκετή ώρα η ακεταλδεΰδη είναι επικίνδυνο και το συκώτι δεν μπορεί να την μετατρέψει γρήγορα και ούτε ολόκληρη, αν έχουμε πάρει πολύ οινόπνευμα.
Σιγά-σιγά γίνεται ξεκάθαρο ότι κάθε όργανο που εκτίθεται έντονα στην ακεταλδεΰδη υφίσταται σοβαρή βλάβη. Η ακεταλδεΰδη προσκολλάται πάνω στις πρωτεΐνες και εμποδίζει την λειτουργία τους. Αυτό συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό, στο συκώτι, στους μύες, στην καρδιά και στη γαστρεντερική περιοχή. Και φαίνεται ότι η βλάβη στους μύες είναι πιο συνηθισμένη και από την κίρρωση του ήπατος. Και για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, το ανοσοποιητικό σύστημα αντιμετωπίζει αυτές τις πρωτεΐνες (που έχουν προσκολλημένη την ακεταλδεΰδη) σαν ξένα σώματα και τις πολεμάει. 

Και για τους πότες - καπνιστές (και μη)...
Τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα για τους πότες που είναι καπνιστές ή παθητικοί καπνιστές. Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει πολλές καρκινογόνες ουσίες, φαίνεται όμως μια απο τις κυριότερες καρκινογόνος ουσία είναι η ακεταλδεΰδη. Η ακεταλδεΰδη του καπνού διαλύεται στο σάλιο, και δυστυχώς στο σάλιο δεν υπάρχουν τα ένζυμα που υπάρχουν στο συκώτι και διασπούν την ακεταλδεΰδη, με αποτέλεσμα να χρονίζει η κακή της δράση και έτσι ο κίνδυνος για καρκίνο του στόματος είναι αρκετές (10) φορές μεγαλύτερος στους καπνιστές. 
Σε ορισμένα αλκοολούχα ποτά, κυρίως λικέρ, και γαλακτοκομικά προϊόντα, για να αποκτήσουν αρωματική γεύση (π.χ. γεύση φρούτου) προστίθεται ακεταλδεΰδη.
Για να μην τρελενόμαστε αλλά και για να προστατευτούμε από την ακεταλδεΰδη, συνίσταται τακτικό πλύσιμο των δοντιών, μείωση καπνίσματος, όχι κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοολούχων ποτών και..... αναμονή για τη θέσπιση ορίων στα τρόφιμα.

Τρίτη, 2 Μαρτίου 2010

Οδηγία επισήμανσης κατεψυγμένων προϊόντων

0 σχόλια
Guidance notes for outer case labelling of manufacturers’ branded frozen products in the foodservice supply chain.



Please click the link below to view the full publication:
http://www.bfff.co.uk/sites/default/files/Into_the_Light.pdf

BFFF - Cold store guidelines/ choosing equipment

0 σχόλια
The British Frozen Food Federation (BFFF) and the Food Storage and Distribution Federation (FDSF), in partnership with the UK Health and Safety Executive (HSE), issued the voluntary guidelines for cold store and frozen food operators on choosing equipment for working-at-height activities within a cold store setting.


Download the guidance .pdf file:
http://www.bfff.co.uk/sites/default/files/Guidance_on_selection_of_apprp_work_eq_for_work_at_height_activities_within_a_cold_store.pdf