Translate

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

PMP 7.0: Μοντέλα Ανάπτυξης Μικροοργανισμών

0 σχόλια
Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί μια βάση δεδομένων και μπορεί  να χρησιμοποιηθεί για την πρόβλεψη της ανάπτυξης ή/και της αδρανοποίησης ορισμένων τροφιμογενών βακτηρίων, κάτω από διάφορες  συνθήκες (pH, aw, θοC κλπ). Δίνει τη δυνατόρητα στο χρήστη να καθορίσει μια σειρά τιμών σε συγκεκριμένες παραμέτρους που επηρεάζουν την ανάπτυξη ορισμένων μικροοργανισμών και μέσω σχηματικής (διαγραμματική) απεικόνισης παρουσιάζει το μοντέλο ανάπτυξης ορισμένων μικροοργανισμών.
Ενδιαφέρον για όσους ασχολούνται με μικροβιολογία τροφίμων.

κατεβάστε το αρχείο απο 
United States Department of Agriculture/Agricultural Research Service:

ARTOZYMA 2010: 6η ΔΙΕΘΝΘΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΑΡΤΟΠΟΙΙΑΣ – ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ

1 σχόλια
 Από τις 5 έως και 8 Μάρτη 2010, η 6η ARTOZYMA θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη. Αποτελεί μια απο τις σημαντικότερες εκθέσεις του κλάδου και στόχο έχει να αναδείξει και να προβάλλει όλες τις εξελίξεις του κλάδου, τα νέα προϊόντα και τις νέες τεχνολογίες και υπηρεσίες.

http://www.helexpo.gr/default.aspx?page=1369

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

ΣΕΑΜΕ

1 σχόλια
O Σύνδεσμος Εταιρειών Απεντόμωσης & Μυοκτονιών Ελλάδας ΣΕΑΜΕ
διοργανώνει στις 27/02 Ημερίδα με θέμα: 
Πόσο εκτεθειμένα είναι τα τρόφιμα σε έντομα και τρωκτικά.

Δείτε το σχετικό πρόγραμμα της Ημερίδας:
http://www.eex.gr/Lists/List6/ItemView.aspx?ID=1967

Υλικά Συσκευασίας & Μελάνια Εκτύπωσης

0 σχόλια
Ανησυχία έχει προκαλέσει μια σειρά από επεισόδια τα τελευταία χρόνια, που σχετιζονται με την μετανάστευση επικίνδυνων χημικών ουσιών απο τα μελάνια εκτύπωσης επι των υλικών συσκευασίας. Οι εν λόγω ουσίες 4-μεθυλοβενζοφαινόνη και βενζοφαιννη έχουν εντοπιστεί κατα κύριο λόγω σε δημητριακά πρωινού. 
Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) έχει συγκροτήσει ομάδα εμπειρογνωμόνων για να αξιολογήσει την ασφάλεια των μελανιών εκτύπωσης και των ουσιών που χρησημοποιούνται για την συγκόλληση των υλικών συσκευασίας.  
"Ο στόχος του σχεδίου αυτού είναι η συλλογή πληροφοριών και εμπειριών σχετικά με την αξιολόγηση της ασφάλειας των ουσιών που χρησιμοποιούνται για τα υλικά σε επαφή με τρόφιμα, προκειμένου να διευκολυνθούν οι μελλοντικές συζητήσεις για το θέμα αυτό σε επίπεδο ΕΕ», δήλωσε ο εκπρόσωπος της EFSA.
Η ομάδα πραγματοποίησε την πρώτη συνεδρίασή της στις 17 Φεβρουαρίου στην Πάρμα και έχει προγραμματιστεί να υποβάλει έκθεση στον εκτελεστικό διευθυντή της EFSA μέχρι το τέλος του Μαρτίου 2011.

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

Κολοβακτηρίδιο Escherichia coli - ενεργειακή επανάσταση

0 σχόλια

Λονδίνο
Το κολοβακτηρίδιο Escherichia coli, αγαπημένο πειραματόζωο γενετιστών και μικροβιολόγων, τροποποιήθηκε γενετικά ώστε να μετατρέπει την άχρηστη βιομάζα σε βιοντίζελ δεύτερης γενιάς, ανακοίνωσαν Αμερικανοί ερευνητές.
«Εισάγαμε [στο βακτηρίδιο] τα γονίδια που επιτρέπουν την άμεση παραγωγή βιοντίζελ. Αυτό είναι σημαντικό, αφού δεν χρειάζεται καμιά πρόσθετη χημική αντίδραση για να παραχθεί το καύσιμο» εξηγεί ο Τζέι Κίζλινγκ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ.
Η εντυπωσιακή μελέτη παρουσιάζεται στο περιοδικό Nature.
Το E.coli είχε χρησιμοποιηθεί και παλαιότερα για την βιοντίζελ σε πειραματικό επίπεδο, ωστόσο οι λύσεις που είχαν προταθεί απαιτούσαν την προσθήκη λιπαρών οξέων. «Εμείς μεταμορφώσαμε το E.coli ώστε να παράγει απ' ευθείας τους αιθυλικούς εστέρες από γλυκόζη ή αιθανόλες» αναφέρουν οι ερευνητές.
Επιπλέον, «από τη στιγμή που θα τροποποιηθεί, το E.coli εκκρίνει το βιοντίζελ απ' ευθείας από το κύτταρό του. Δεν είναι πλέον απαραίτητο να σπάει κανείς τα κύτταρα για να εξάγει απ' αυτά το ντίζελ. Αυτό δημιουργεί σημαντικές οικονομίες στην παραγωγή επισήμανε ο  Κίζλινγκ.
Ενέργεια από ξύλο και άχυρα
Η ερευνητική ομάδα εισήγαγε στο βακτηρίδιο τα ένζυμα που διασπούν την ημικυτταρίνη, βασικό συστατικό του ξύλου και της άχρηστης βιομάζας που απομένει από τη γεωργική παραγωγή.
«Το σημαντικό στην εξέλιξη αυτή είναι ότι ο οργανισμός μπορεί να παράγει το καύσιμο από την κυτταρινική βιομάζα, η οποία αποτελεί μια πολύ φτηνή πηγή σακχάρων» εξήγησε ο Κίζλινγκ.
Το βιοντίζελ που παράγεται από το E.coli έχει επιπλέον το πλεονέκτημα ότι συμπεριφέρεται όπως το λάδι, δηλαδή δεν αναμιγνύεται με το νερό.
Τέλος, με μερικές ακόμα γενετικές χειραγωγήσεις, το βακτηρίδιο θα μπορούσε να παράγει λιπαρές αλκοόλες ή κεριά, προσθέτουν οι ερευνητές.
«Ελπίζουμε ότι οι εξελίξεις αυτές θα έχουν ως αποτέλεσμα μέσα σε ένα με δύο χρόνια την παραγωγή αληθινών προϊόντων» δήλωσε ο Κίζλινγκ.
Την εμπορική αξιοποίηση της τεχνολογίας θα αναλάβει η καλιφορνέζικη εταιρεία βιοτεχνολογίας LS9, η οποία συμμετείχε και στην έρευνα.

Τεχνητή μύτη, ειδήμων του καλού καφέ, ζητά δουλειά στη βιομηχανία

0 σχόλια
Ουάσινγκτον.Ερευνητές αμερικανικού πανεπιστημίου παρουσίασαν ένα σύστημα «τεχνητής μύτης» που μπορεί να ξεχωρίσει τι μάρκα είναι ο καφές που οσμίζεται και πόσο έχει καβουρδιστεί -η τεχνολογία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τη βιομηχανία καφέ για ελέγχους ποιότητας. Η ηλεκτρονική μύτη, μια βελτιωμένη έκδοση ανάλογων συσκευών είχαν παρουσιαστεί παλαιότερα, περιλαμβάνει μια πλάκα με σταγόνες υγρών αντιδραστηρίων τα οποία αλλάζουν χρώμα όταν εκτεθούν σε συγκεκριμένα συστατικά του καφέ.
Κάθε παρτίδα καφέ δημιουργεί έναν μοναδικό συνδυασμό χρωματιστών κουκίδων, ο οποίος θα μπορούσε να θεωρηθεί το ιδιαίτερο μοριακό του αποτύπωμα, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Analytical Chemistry.
Οι τεχνικές προκλήσεις ήταν μεγάλες για την ομάδα του Δρ Κένεθ Σούσλικ στο Πανεπιστήμιο του Ίλινοϊ στην Ουρμπάνα-Σαμπέιν. Χρειάστηκε δέκα χρόνια να τελειοποιήσει το σύστημα, δεδομένου ότι το άρωμα του καφέ περιλαμβάνει πάνω από 1.000 ουσίες, των οποίων οι αναλογίες αλλάζουν ανάλογα με το χρόνο καβουρδίσματος.
Όπως εξηγεί ο δικτυακός τόπος του περιοδικού Science, το άρωμα του καφέ είναι δύσκολο να αναλυθεί με συμβατικές τεχνικές, όπως η αέρια χρωματογραφία και η φασματομετρία μάζας, καθώς οι μέθοδοι αυτές αδυνατούν να ξεχωρίσουν μόρια που μοιάζουν πολύ μεταξύ τους.
Από το ίδιο πρόβλημα έπασχαν εξάλλου και τα παλαιότερα συστήματα ηλεκτρονικής μύτης.
Η νέα συσκευή αποτελείται από μια πλαστική πλάκα σε μέγεθος κέρματος, πάνω στην οποία τοποθετούνται στη σειρά σταγόνες από 36 αντιδραστήρια, τα οποία αλλάζουν χρώμα όταν εκτεθούν σε πολύ συγκεκριμένες ουσίες. Ορισμένα από τα αντιδραστήρια είναι μεταλλοπορφυρίνες, μια κατηγορία ουσιών στην οποία οφείλεται το χρώμα της χλωροφύλλης και της αιμοσφαιρίνης, ενώ άλλα αλλάζουν χρώμα ανάλογα με την οξύτητα (pH).
Η τεχνητή μύτη δεν μπορεί να προσδιορίσει άμεσα τη χημική σύσταση του καφέ, θα ήταν όμως ιδανική για τον εντοπισμό ελαττωματικών παρτίδων στη βιομηχανία.
Ανάλογες συσκευές, επισημαίνουν οι ερευνητές, θα μπορούσαν να ανιχνεύουν υπολείμματα εκρηκτικών στον αέρα, να ελέγχουν την ποιότητα των τροφίμων, ακόμα και να διαγιγνώσκουν παθήσεις στην ανθρώπινη ανάσα.

Παρμεζάνα vs Φέτα

1 σχόλια
Πολλές γυναίκες που προσέχουν ώστε να προσλαμβάνουν καθημερινά, επαρκείς ποσότητες ασβεστίου, εμπλουτίζουν την διατροφή τους με μεγάλες ποσότητες τυριού φέτας, μια και πιστεύουν πως αποτελεί μια από τις πλουσιότερες πηγές ασβεστίου.
Τα επιστημονικά όμως δεδομένα, ανεβάζουν άλλο είδος τυριού στο βάθρο των πλουσιότερων σε ασβέστιο τυριών.
Το πιο πλούσιο λοιπόν τυρί σε ασβέστιο, που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά, είναι η παρμεζάνα.
Πιο συγκεκριμένα 100 γρ. παρμεζάνα αρκούν και με το παραπάνω, για να καλύψουν τις ημερήσιες απαιτήσεις ενός ενήλικα σε ασβέστιο.
Ας αναλογιστούν λοιπόν τη μεγάλη περιεκτικότητα των κίτρινων σκληρών τυριών σε ασβέστιο (επιλέγοντας είδη τυριών με χαμηλά λιπαρά όταν αυτό επιβάλλεται), ιδιαίτερα οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση και στη τρίτη ηλικία, όπου οι ανάγκες σε ασβέστιο είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

Επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία απο την κατανάλωση αλατιού

0 σχόλια
Η κατανάλωση ποσότητας Αλατιού σε επίπεδα παρόμοια με εκείνα που καταναλώνονται σήμερα στην Δυτική δίαιτα (Western diet) μπορεί να οδηγήσει σε σκλήρυνση των αρτηριών, ανεξάρτητα της επίδρασης της αρτηριακής πίεσης, λένε τα νέα αποτελέσματα που "επιβεβαιώνουν τις δυνητικά αρνητικές επιπτώσεις της υψηλής διατροφικής πρόσληψης αλατιού». 
Η μελέτη, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition, διευρύνει την κατανόηση, απο τους καταναλωτές, για τις δυσμενείς επιπτώσεις της υπερβολικής κατανάλωσης αλατιού, και έχει οδηγήσει σε πίεση τη βιομηχανία τροφίμων για την  αναδιατύπωση τω τρόφιμων με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. 
Ο Ελληνικός Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) έχει εκδόσει σχετική οδηγία για τους καταναλωτές. Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε   http://www.efet.gr/alati.pdf 

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Αντιμόνιο σε χυμό πάνω από τα όρια της ΕΕ για το πόσιμο νερό

0 σχόλια
Επιστήμονες διαπιστώσαν επίπεδα αντιμονίου σε χυμούς του εμπορίου και λικέρ, σε επίπεδα που υπερβαίνουν το όριο της ΕΕ για το πόσιμο νερό και εκφράζουν ανησυχίες για διαρροή από τη   συσκευασία.
Στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, μελετήθηκαν τα επίπεδα αντιμόνιου σε διάφορους χυμούς, κυρίως κόκκινων χυμών φρούτων, συσκευασμένα σε φιάλες ΡΕΤ, γυάλινες φιάλες και  χάρτινη συσκευασία Tetra Pak.
Αυξημένα επίπεδα αντιμόνιου προκαλούν ανησυχία για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η αυξημένη έκθεση για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το τριοξείδιο του αντιμονίου, ύποπτη καρκινογόνος ουσία που χρησιμοποιείται στην παραγωγή του ΡΕΤ.
Απο τους 42 ελέγχους σε χυμούς, από 16 διαφορετικές μάρκες, 
σε οκτώ προϊόντα βρέθηκαν συγκεντρώσεις αντιμονίου παραπάνω απο τα όρια της ΕΕ για το πόσιμο νερό . Οι επιστήμονες τόνισαν ότι δεν υπάρχουν προηγούμενες εκθέσεις για ποτά που να υπερβαίνουν αυτό το όριο, και πως δεν υπάρχουν όρια αντιμόνιου για τα τρόφιμα.

Λιστέρια

0 σχόλια
Οι Αυστριακές και γερμανικές αρχές για την υγεία κατέδειξαν ότι έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το περασμένο έτος μετά από την κατανάλωση μολυσμένου λιστέρια τυρί που παρασκευάζεται από Prolactal. 
Η Listeria  είναι ένα βακτήριο που μπορεί να μολύνει μια σειρά τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων φυτικών τροφίμων, κρέατων και γαλακτοκομικών προϊόντων,προκαλώντας λιστερίαση  στον άνθρωπο. Η συγκκριμένη ασθένεια, η οποία προκαλεί πονοκεφάλους, έμετο και πυρετό, μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους ηλικιωμένους και τις εγκυμονούσες γυναίκες. Υπάρχουν  περιπτώσεις που μπορεί να οδηγήσει και σε θάνατο.